11.11.08

Κυριακάτικες βόλτες Ι (19ème arrondissement)

[Εγραψα το ποστ πριν δω την ανάρτηση του Paris για την αγορά της Κυψέλης. Η πέφτει γάντι το παρακάτω ποστ ή μπορεί να γίνει αφορμή για άλλη μια μεγάλη διαμάχη (Κυριακή βράδυ κάποιοι μάλωναν επί ώρες σχετικά με την έννοια της μπουρζουαζίας, το καπιταλισμό, τη παγκοσμιοποίηση και διάφορα άλλα τινά με αφορμή το πολιτισμό σήμερα στη Γαλλία και τη σχέση της Γαλλίας με τον υπόλοιπο κόσμο. Μια υπέροχη κουβέντα, που δε συμπεριλάμβανε το Ντελανοε...) Και επειδή η γάτα προτιμά τις ζωντανές συζητήσεις ιδού παρατάυτα το παρακάτω ποστ με ολίγον Ντελανοέ :-) αλλά χωρίς πολλά σχόλια. Εχω και μερικές εκπληκτικές φωτό από την αγορά της Κυψέλης αλλά σιγά σιγά γιατί έχει μαευτεί άπειρο υλικό]

Μ’αρέσει να ξυπνάω νωρίς τη Κυριακή. και ας έχω πάει σε πάρτυ την προηγουμένη…Και μ’αρέσουν αυτές οι κυριακάτικες βόλτες στο Παρίσι που συνήθως περιλαμβάνουν περπάτημα, κουλτούρα, μεσημεριανό με φίλους, ολίγον shopping..Με αυτή τη σειρά ή ανάποδα, δεν έχει σημασία.

Οι ιδέες αυτή τη Κυριακή πολλές: Κατευθείαν μεσημεριανό, βόλτα στη Villette, έκθεση στο Institut du Monde Arabe, ή μήπως στο Beaubourg;. Και μετά θυμόμαστε το 104. Ραντεβού λοιπόν στο Jaurès :

Στάση πρώτη:

Café Jaurès για καφεδάκι και κρουασάν από το δίπλα φούρνο. Το Café Jaurès, πριν από λιγότερο από 10 χρόνια δεν ήταν παρά ένα απλό καφέ της γειτονιάς, κακόφημο λένε οι παλιοί. Το ίδιο δεν άλλαξε καθόλου, μόνο βρέθηκε ξαφνικά σε ένα από τα πιο στρατηγικά-μοδάτα μέρη του Παρισιού, δίπλα στο κανάλι και τα σινεμά και είχε και την τύχη να έχει μεγάλο πεζοδρόμιο μπροστά του. Σε αντίθεση με τα περισσότερα καφέ-εστιατόρια, σερβίρει νοστιμότατο φαγητό όλες τις ώρες και μέχρι πολύ αργά. (σούπερ εντρεκότ και εξαιρετικό ταρτάρ). Μόλις σκάσει ο ήλιος τα τραπεζάκια έξω γεμίζουν. Το ίδιο συμβαίνει και μόλις κλείσουν τα σινεμά όπου ή κινηματογραφική ανάλυση επιβάλλεται. Ενδείκνυται και για πρωινό καφέ. Εν ολίγοις ενδείκνυται για όλες τις ώρες σε αυτούς που τους αρέσει απλά να χαζεύουν τον κόσμο να περνά. Όντας σε σταυροδρόμι, το χάζι δε τελειώνει ποτέ. Και έτσι η μία noisette γίνονται δύο, ή περνάς σε ένα café gourmand, καφεδάκι δηλαδή συνοδεία τριών μικρών γλυκών (crème brulée, fondant au chocolat, και παγωτάκι συνήθως)

Στάση δεύτερη:

Και μετά τους καφέδες η βόλτα. Ένα σχετικά καινούργιο πάρκο παράλληλα με τις γραμμές των τρένων του Gare de lEst. Το περίεργο με αυτό το πάρκο είναι ότι αν και καινούργιο είναι κάπως σαν παρατημένο. Για την ακρίβεια μοιάζει να έχει φτιαχτεί για να είναι σαν να είσαι στην ακροθαλασσιά (!!!). Καλάμια, ξύλινοι πάγκοι, κάτι άλλα περίεργα φυτά…και πανέμορφα γκράφιτι. Δεν έχει ήλιο ( τι περίεργο!) και αυτός ο γκρι ουρανός του πάει γάντι. Η ευρύτερη περιοχή είναι αναπλάθεται σιγά σιγά. Πριν μερικά χρόνια ήταν αδιανόητο να κόβεις βόλτα εδώ πέρα. Τα κακά αυτά των αναπλάσεων τα γνωρίζουμε ( ή τελοσπάντων δεν είναι του παρόντος). Παρόλαυτα, δε μπορούμε να αγνοήσουμε ότι το αποτέλεσμα και ωραίο είναι και προσεγμένο και ωραίες πρωτοβουλίες παίρνονται σχετικά με τους νέους πολιτιστικούς χώρους…

Στάση τρίτη:

Καταρχήν συνεχίζουμε από εδώ.

Ένα πρώην κρεματόριο που μετατρέπεται από το δήμο του Παρισιού σε ένα πολιτιστικο κέντρο, χώρο ζωής και δημιουργίας καλλιτεχνών που έχουν το δικαίωμα να μένουν μέσα με την προυπόθεση ότι αφενός μία μέρα την εβδομάδα θα ανοίγουν τα ατελιέ τους στο κοινό και αφετέρου ότι συχνά θα μεταφέρουν τα έργα τους στον κεντρικό χώρο και θα εργάζονται παρουσία του κοινού. Οι αιτήσεις άπειρες και οι πρώτοι καλλιτέχνες είναι ήδη μέσα. Παραλληλα εκθέσεις, συναυλίες, χώρος για τα παιδιά, σούπερ καφέ εστιατόριο. Και όλα αυτά δωρεάν, σε ένα χώρο που είναι τουλάχιστον υπέροχα διαμορφωμένος. Το σημαντικό είναι ότι είναι ένας τεράστιος χώρος όπου μπορείς άνετα να κάνεις τη βόλτα σου σαν να είσαι σε πάρκο, να χαζέψεις, να συναντήσεις φίλους, να μιλήσεις με τους καλλιτέχνες, να παίξουν τα παιδιά. Δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί αλλά η αρχιτεκτονική δουλειά που έχει γίνει είναι εξαιρετική. Και η ώρα έχει πάει σχεδόν 12…ώρα για φαγητό…στο επόμενο ποστ!

(Εχει περάσει πολύς καιρός που δεν έχω γράψει τίποτα. Η γάτα όμως γύρισε επιτέλους στη παρισινή φωλιά της, όλο βολτάρει και όλο βλέπει πράγματα που της αρέσουν. Εφεξής λοιπόν ένα ποστ την ημέρα για να καλύψουμε το κενό…)


Ευχαριστούμε την Ελένη για τις φωτό

Café Jaurès:1, Avenue Jean Jaurès, 75019 Paris

LE 104: 104 rue d'Aubervilliers / 5 rue Curial75019 Paris


Δεν υπάρχουν σχόλια: