3.5.08

Tajine de boeuf aux courgettes

Για να σπάσουμε ολίγον την Παρισολαγνεία και εν όψει ενός γεύματος σε τυνησιακό εστιατόριο της Μπελβιλ στον ήλιο ( ναι, τα καταφέραμε ανέβηκε η θερμοκρασία), ιδού μια απλοιημένη συνταγή για tajine: Χρειαζόμαστε 50 γρ ρεβύθια ( μουλιασμένα αποβραδίς κατά τα γνωστά), 500γρ βοδινό (ωμοπλάτη για παράδειγμα) κομμένο σε μικρά κομμάτια, 2 κρεμμύδια, 8 (!!! ναι ναι...εγώ βάζω παραπάνω...με το ψήσιμο γίνται πολύ γλυκές) σκελίδες σκόρδο (μεγάλες), 1 κιλό κολοκυθάκια, ελαιόλαδο, ένα φλυτζάνι ντοματάκια συν μία ντομάτα ψιλοκομμένη, 1 κουταλάκι harissa (αυτός ο πολτός που καίει καίει και μοιάζει με τσίλι) 2 κουταλάκι κύμινο, ένα ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο συν ενα κουταλάκι σε σκόνη, μισό ματσάκι μαιντανό...Τι τα κάνουμε όλα αυτά; ή αυτοσχεδιάζουμε ή περιμένουμε τη συνέχεια απόψε... ο ήλιος μπορεί να μην είναι εκεί για πολλή ώρα :-)

Update: Ο ήλιος όχι μόνο είναι στη θέση του αλλά καίει τρελά. Αυτά είναι που δε μου αρέσουν...ο ξαφνικά καλός καιρός...παίρνουν τα μυαλά αέρα την ώρα που πρέπει κατεπειγόντως να κλειστείς μέσα στο σπίτι, την ίδια ώρα που όλοι/ες λιάζονται έξω ...
[το τυνησιακό εστιατόριο μάλλον χάλασε το φαγητό του οπότε και δε το προτείνουμε...φάγαμε ένα πράγμα όμως που φίλη το ονόμασε χασισόσαλτσα (νοστιμότατο κατεμέ αν και περίεργη γεύση)...ένα χορταρικό ήταν ...τι ακριβώς ουδείς γνωρίζει...mloukhia το όναμα του χορταρικού και μιας και το πέτυχα και ως mouloukhia, μήπως τελικά είναι μολοχία; λέω εγώ τώρα...]

update2: μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα στο διαδίκτυυο κατέληξα στο εξής: μολοχία λέγεται η σούπα που φτιάχνεται από μολόχα. Τη σούπα αυτή τη φτιάχνουν κυρίως στην Αιγυπτο αλλά και σε άλλες χώρες τις βορείου Αφρικής. Και τώρα που το καλοσκέφτομαι τη σερβίρουν και σε κείνο το αιγυπτιακό εστιατόριο στην οδό Μετσόβου πίσω από το Μουσείο. Αλεξάνδρεια λέγεται; Το συμπέρασμα μου λοιπόν είναι ότι η χασισόσαλτσα ήταν μολοχόσαλτσα....

η συνταγή λοιπόν:
ψιλοκόβουμε κρεμμύδια ( αλλά όχι πολύ ψιλό), ξεφλουδίζουμε τις σκελίδες σκόρδο ( αλλά τις κρατάμε ολόκληρες), κόβουμε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες ( 2εκ για παράδειγμα). Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι, σωτάρουμε το κρέας, προσθέτουμε κρεμμύδια και σκόρδα κατόπιν ρίχνουμε ντοματάκια και ψιλοκομμένη τη ντομάτα συν την harissa. Ριχνουμε και νερό για να σκεπαστούν όλα αυτά, βάζουμε και το κύμινο και το κόλιανδρο (σκόνη) και τα ρεβύθια. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν περί τα τρία τέταρτα ( ή τελοσπάντων μέχρι να ψηθούν) και πριν το κατεβάζουμε από τη φωτιά προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαιντανό και κόλιανδρο. Σερβίρουμε με κουςκους ή με άσπρο ρύζι ( και ουχί μπασμάτι που το το μάθαμε τώρα και το έχουμε κάνει καραμέλα).
υγ1: κανονικά οι tajines γίνονται σε ειδικό σκεύος ( μία πηλινη γαβάθα με ένα κονικό πάλι πήλινο καπάκι από πάνω).....έχει διαφορά στο αποτέλεσμα αλλά με ένα βαθύ τηγάνι με καάπακι γίνεται η δουλειά
υγ2: οι tajines είναι πιάτο του Maghreb, ανάλογα με τη χώρα υπάρχουν διάφοροποιήσεις αλλά η γενική ιδέα είναι κρέας με λαχανικά ( συχνά και φρούτα ξερά) συν όσπρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: