9.4.08

Ξύδι, ντοματάκια κονφί και σαλάτα


Εξακολουθούμε με συνταγές γιατί δε πηγαίνουμε και δε βλέπουμε…

Σαλάτα για σήμερα, παραλλαγές της οποίας φτιάχνω πολύ συχνά. Και αρέσει και είναι πανέυκολη. Στην οποία σαλάτα βάζουμε τα εξής: διάφορα είδη σαλατικών κατά προτίμηση τρυφερά χορταράκια, καρδιές μαρουλιών και άλλων σαλατικών και mâche (βαλεριάνα ελληνιστί; είναι πολύ νόστιμο και δροσιστικό αυτό το φυτό), ένα ψιλοκομμένο φινόκιο (και το βολβό και τα φυλλαράκια που μοιάζουν με άνηθο), ψιλοκομμένα αγγουράκια τουρσί (κατά προτίμηση τα μικρά), λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, μερικά ντοματίνια, λάδι, αλάτι, πιπέρι και τα δύο συστατικά της επιτυχίας:

  1. Ξύδι xérès. Η αλλιώς ξύδι Jerez (περιοχή νοτίως της Ανδαλουσίας, όπου και φτιάχνεται). Αγγλιστί νομίζω ότι λέγεται Sherry vinegar. Βέβαια δεν απαντάται και πολύ στην αγγλόφωνη μαγειρο-βιβλιογραφία αλλά αυτό δε θα το σχολιάσω τώρα. Καλό και ωραίο το μπαλσάμικο αλλά έχει γίνει καραμέλα και τούτο εδώ νομίζω ότι έχει πιο φίνα γεύση. Τελοσπάντων και τα δύο γκουρμέ είναι αλλά με διαφορετική γεύση και εμένα μ΄αρέσει το xérès.
  2. ντοματάκια κονφί. Να πω την αλήθεια μου εδώ ( στο Παρίσι) αυτά κυκλοφορούν έτοιμα στο σουπερμάρκετ (τουλάχιστον στο αγαπημένο μονοπρί) οπότε αδειάζεις το βαζάκι (μαζί με το ζουμί του) κατευθείαν μέσα στη σαλάτα. Αν όμως θέλουμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας, παίρνουμε ντοματίνια, τα κόβουμε στα 2, τα βάζουμε στο φούρνο με μπόλικο ελαιόλαδο, θυμάρι, βασιλικό και σκόρδο, τα αφήνουμε εκεί μέσα να στεγνώσουν αρκετή ώρα και μετά τα βάζουμε σε βάζο γεμάτο με ελαιόλαδο και σκορδάκι. Τα χρησιμοποιούμε καμιά εβδομάδα αργότερα καθότι πιο νόστιμα τότε. Τώρα όλα αυτά, μοιάζουν με τις λιαστές ντομάτες. Μόνο που οι γνωστές μας λιαστές ντομάτες είναι πιο ξερές, πιο αλμυρές και πιο πικρές. Ενώ αυτά εδώ είναι γλυκά θα έλεγα.
Ανάλογα με τα κέφια (και του τι υπάρχει στο ψυγείο) μπορούμε να περιοριστούμε στα ντοματάκια και το φινόκιο ή να προσθέσουμε και μαριναρισμένες καρδιές αγκινάρας ή κάπαρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: